Stemacteur

Een goede stemacteur is iemand die vanuit zijn werkzaamheden als acteur zijn stem weet in te zetten als personage voor allerhande audiovisuele producties zoals commercials, filmtrailers, webvideo’s, dialogen, documentaires of audiotours. Stemacteurs weten om te gaan met regieaanwijzingen en kunnen de gewenste inleving, intentie en dynamiek in de stem leggen bij het inspreken van stemmen.

In mijn geval ben ik als professioneel acteur en theatermaker afgestudeerd aan de 4 jarige full-time opleiding van De Theaterschool Amsterdam (AHK). Sindsdien ben ik al meer dan 10 jaar werkzaam als acteur. De eerste jaren na mijn opleiding voornamelijk in het theater en daarna ook steeds meer als acteur in film en televisieproducties.

De ervaring die ik als acteur heb opgedaan in het vertolken van rollen, het interpreteren van tekst en dialoog, het werken met regisseurs en opdrachtgevers is natuurlijk zeer bruikbaar voor het vak van stemacteur. Het gaat er in elke productie toch om dat de tekst ‘ziel’ krijgt, dat de juiste toon wordt gevonden om de boodschap over te brengen en dat het gewenste publiek bereikt wordt en blijft luisteren.

Door ervaring, voortdurende training en feedback van diverse opdrachtgevers en audio engineers weet ik het niet alleen draait om het juist uitspreken van de woorden en zinnen maar dat er bij een stemopname ook vooral veel inleving, interpretatie, tekstbegrip en dynamiek komt kijken. Professionele stemacteurs weten dit alles in te zetten naar wens van een regisseur, animator of opdrachtgever.

Dit kan zijn  in audiovisuele producties zoals tekenfilms, commercials, infographics, uitleganimaties, webvideo’s, bedrijfsfilms, documentaires, corporate video’s, E-learning systemen etc. De stemopnames kunnen gemaakt worden vanuit mijn eigen opnamestudio of een studio op locatie waar de klant, regisseur en/of opdrachtgever de stemopname bij kan wonen.

Stemacteur gezocht?

Zoekt u een stemacteur voor uw commercial, webvideo, bedrijfsfilm of ander audio-visuele productie dan ben ik u graag van dienst. De stemopnames kan ik vanuit mijn eigen professionele studio aanleveren. Het proces is heel simpel en efficient. U stuurt de tekst, en ik spreek hem in. In de meeste gevallen heeft u dan binnen 24 uur de opnames in uw bezit.

Ik werk ook veel als stem voor telefooncentrales van zowel grote als kleine bedrijven. Dit is leuk werk omdat mensen die bellen echt aangesproken moeten worden. Door de toon en vriendelijkheid van de stem kan in het (eerste) contactmoment met het bedrijf meteen een belangrijke goede indruk ontstaan. Een warme vriendelijke stem die in een telefoonsysteem de juiste heldere informatie geeft  zorgt voor een positievere houding van uw klanten naar uw bedrijf. Dit kan zo ook positief bijdragen aan de klanttevredenheid, en zelfs conversie.

Dus stemacteur gezocht met een warme vriendelijke stem en veel mogelijkheden? Beluister mijn stemvoorbeelden

-> of om mijn stem live te horen, 📞 bel me rechtstreeks of boek direct

 

Bob Stoop in de opnamestudio

Bob Stoop in de opnamestudio

 

Stemacteur gezocht met eigen studio

Mijn eigen opnamestudio stelt mij in staat om efficiënt en snel te kunnen leveren aan klanten die geen tijd of budget hebben om de opname bij te wonen. Ook kan ik op deze manier zeer gemakkelijk voor klanten op afstand te werken. Dit kunnen zowel de grote internationale klanten zijn als bijvoorbeeld een grote internationaal opererende bank. Maar het kan ook de radioreclame van de jaarlijkse beachparty van Paradise FM op Curacao zijn🌴 Kortom, de professionele opnamestudio verdiept en vergroot mijn werkveld. Het maakt dat ik plezierig, gepassioneerd, snel en efficiënt kan werken in opdracht van zeer uiteenlopende klanten voor zeer uiteenlopende audio-visuele producties voor klanten overal ter wereld.

Dus zoek je een goede mannelijke stemacteur met veel ervaring en een echt professionele studio? Beluister dan mijn stemvoorbeelden of neem vrijblijvend contact op.

 

Wikipedia – Stemacteur

Een stemacteur (soms ook stemartiest) is een persoon die zijn stem leent aan personages in audiovisuele media. Hij spreekt bijvoorbeeld radiocommercials in, geeft commentaar bij documentaires of spreekt de stemmen van tekenfilmfiguren in.

Een wereldberoemde stemacteur is Mel Blanc, die zijn stem leende aan de cartoonhelden Bugs Bunny en Woody Woodpecker.
Een zeer bekende stemacteur uit de 21ste eeuw is Nolan North, die vooral stemmen inspreekt voor computerspellen. Hij leende zijn stem onder andere aan Deadpool, Nathan Drake, Desmond Miles en Dr. Edward Richtofen.

Wikipedia – Stemacteur

Bij een speelfilm wordt een stemacteur vaak ingezet als verteller van de gedachten van een personage, of als verteller van het verhaal (de ‘ik’ van het verhaal), ingesproken door een hoofdrolspeler of door een andere acteur of stemacteur. De stem is hierbij een manier om  informatie te geven of gedachten van het personage bij de kijker te brengen die anders meer verteltijd in beslag zou nemen en soms onnodig duur of zelfs onmogelijk te filmen is. Het tempo (vertelritme) waarin de gebeurtenissen worden verteld kan zo verhoogd worden.

Ook reclames worden vaak van een stem voorzien. Vaak heeft een product of merk een vaste reclamestem die voor herkenbaarheid zorgt.

In sommige landen wordt in plaats van nasynchronisatie een stemacteur gebruikt bij films op televisie. De oorspronkelijke audio loopt dan zachtjes in de achtergrond verder terwijl de stemacteur in de lokale taal vertelt.

Nasynchroniseren

Het nasynchroniseren (inspreken) van tekenfilms gebeurt ook in het Nederlandse taalgebied al heel lang. Vroeger waren er maar een tiental stemmen die regelmatig gebruikt werden. Bekende stemmen van vroeger zijn die van Ger Smit, Frans van Dusschoten, Paul van Gorcum en Elsje Scherjon, vooral bekend van series als de Bereboot en De Fabeltjeskrant. Ook Maria Lindes en Trudy Libosan (die al deelnam aan de ‘hoorspelkern’) spreken nog steeds veel stemmen in. Sinds de jaren negentig werden ook steeds vaker ‘live-actionfilms’ nagesynchroniseerd, die niet of slechts ten dele geanimeerd zijn en waarin de originele acteurs worden nagesynchroniseerd in het Nederlands, zoals de films uit de Harry Potter-reeks, 101 Dalmatiërs102 Dalmatiërs en BratzThe Movie.

Acteren

Bij de ontwikkeling van een teken- of animatiefilm worden de (originele) stemacteurs gevraagd om een personage in te spreken voordat deze wordt uitgetekend. De animators zorgen er daarna voor dat de bewegingen en het acteren van het personage passen bij de ingesproken stem. Dit kan alleen bij de originele versie van een film. Voor andere talen zal er altijd gebruik moeten worden gemaakt van nasynchronisatie, die moet passen op de bewegingen van het personage zijn of haar mond.

Bij motion capture worden naast de stem ook de bewegingen van de acteur in de film verwerkt, zonder de acteur zelf te tonen.

Stemregie

Als een stemacteur veel ervaring heeft opgedaan, kan hij de taak van stemregisseur gaan uitvoeren, een speciale discipline in het regisseursvak. Naast de dramaturgische kennis van de film of serie heeft de regisseur de eindredactie over de vertaling, moet hij/zij de beslissing nemen welke tekst definitief wordt ingesproken, en moet hij of zij verstand hebben van het gebruik van de stem, over hoe een stem moet klinken en hoe de tekst goed synchroon kan lopen met het beeld.